lungs

CPAP aparat - zdravljenje motenj dihanja v spanjuZDRAVLJENJE MOTENJ DIHANJA V SPANJU


CPAP (Continous Positive Airway Pressure - neprekinjen stalni pozitivni tlak dihalnih poti)
CPAP aparat je najuspešnejša metoda zdravljenja sindroma obstruktivne apneje v spanju (OSA). Aparat preko maske generira in usmerja tok zraka v dihalnih poteh in tako v njih ohranja konstantni tlak, s tem pa preprečuje mišicam mehkega neba in žrela posedanje in zapiranje dihalne poti. Aparat z avtomatskim zmanjšanjem tlaka ob izdihu omogoča uporabniku prijazno uporabo.

CPAP APARAT


Podjetje Philips je razvilo edinstven in najtišji CPAP aparat – DreamStation.

CPAP aparati iz družine Dreamstation s širokim naborom funkcij za spremljanje uporabe aparata, nudijo veliko prilagodljivost uporabniku in omogočajo terapijo udobnejšo.

Funkcija stopnjevanja ("rampa") omogoča zmanjšanje začetnega zračnega tlaka in vam omogoči, da lažje zaspite. Tlak se bo sčasoma povečal, dokler ne bo dosegel predpisanega terapevtskega tlaka.
Funkcija SmartRamp vzdržuje nižji tlak dokler pripomoček ne zazna, da uporabnik potrebuje višji tlak.
Funkcija Flex omogoča razbremenitev tlaka, ko med terapijo izdihujete.

Aparat je opremljen z ogrevanim vlažilcem, ki omogoča enostavno reguliranje vlaženja dovedenega zraka. S funkcijo vlaženja in ogrevanja zraka prepreči suhost in draženje uporabnikovih dihalnih poti.
NOVA funkcija predgretja omogoča predgretje vode že 30 minut pred začetkom terapije.

Elegantna oblika, enostavna uporaba, tiho delovanje


Mehka, elegantna oblika z nizkim profilom in skoraj neslišno delovanje sta še dve odliki novega aparata DreamStation. Je lahek in majhen ter ima priloženo potovalno torbico, kar omogoča enostavno prenašanje in uporabo tudi na potovanju. Vmesnik za navigacijo po menijih je učinkovit in uporabniku prijazen. Vsako jutro se na zaslonu izpiše povzetek o uporabi, ki uporabnika motivira, da se drži navodil zdravnika oz. zdravljenja. Na zaslonu se prikaže preprost trend o uporabi aparata ter povzetek zadnjih 30 dni itd.Tehnični podatki   Navodila za uporaboPOSTOPEK PREJEMA CPAP APARATA


Po prejemu naročilnice se bomo z vami dogovorili za montažo CPAP aparata (nastavitev tlaka in izbor ustrezne maske). Za vaše največje udobje si prizadevamo z visoko kakovostjo medicinskih pripomočkov, vse vaše želje strokovno obravnavamo ter pomagamo pri odločitvah in predlagamo rešitve. S CPAP aparatom boste zopet lahko mirno spali ter se zbudili polni energije.
Podjetje Pulmodata zagotavlja stalno podporo. Za vsa vaša vprašanja smo vam na voljo na 01/7239 511 ali info@pulmodata.si.


NAPOTKI, ZA LAŽJE SEZNANJANJE S CPAP APARATOM


Uporaba CPAP aparata je enostavna in učinkovita, naprava uporabniku zagotavlja kvaliteten in zdrav spanec, brez nočnih apnej. Po uporabi CPAP aparata se boste zbudili spočiti, naspani in polni energije. Za vas smo pripravili nekaj namigov za lažje privajanje na vaš CPAP aparat.


Težave z navajanjem na uporabo CPAP aparata
V kolikor imate težave z navajanjem na uporabo CPAP aparata predlagamo, da za začetek poizkusite s kratkotrajno dnevno nošnjo samo CPAP maske, npr. med gledanjem televizije, prebiranjem časopisa… Nato enako poizkusite z uporabo celotnega aparata v delujočem stanju, med tem, ko ste budni. Ko se boste enkrat navadili občutka aparata in maske, začnite z redno uporabo aparata med spanjem.

Težko prenašanje tlaka
Vaša CPAP naprava vsebuje funkcijo za stopnjevanje, t.i. "rampo". Ta funkcija zmanjša začetni zračni tlak in vam tako omogoči, da lažje zaspite, nato pa počasi stopnjuje tlak do predpisanega terapevtskega tlaka. Razpon začetnega in končnega tlaka vam lahko prilagodi le zdravnik. Gumb za stopnjevanje lahko ponoči uporabljate tako pogosto, kolikor želite.

Suh, zamašen nos
Vaša CPAP naprava vsebuje ogrevan vlažilnik, ki omogoča enostavno regulacijo vlaženja izpihanega zraka. Če je vaš nos po uporabi aparata CPAP suh, nastavite vlaženje aparata na višjo stopnjo. V primeru zamašenega nosu si lahko pomagate tudi z uporabo nosnega pršila ali pa posebnih obližev za odpiranje nosnih poti.

Maska vam daje občutek utesnjenosti
Za začetek poizkusite nositi le masko, tudi, če samo za nekaj minut, preko dneva. Nato si poizkusite natakniti masko, ko aparat deluje na nizkih tlakih (pri tem uporabite funkcijo "rampa"). Ko se boste navadili na masko in tlak poizkusite z uporabo naprave CPAP med spanjem.
Pri zagotavljanju maksimalne udobnosti uporabe CPAP aparata je ključnega pomena izbira prave maske, zato priporočamo, da poizkusite različne velikosti in modele mask.

Maska, ki ne tesni dobro in razdražena koža
Neustrezna maska (prevelika, premajhna, puščajoča) ne omogoča, da bi prejeli predpisan terapevtski tlak. Zrak iz spuščajoče maske draži oči in kožo okoli maske. Prilagodite trakove in ostale dele maske tako, da se bo le-ta kar najbolje prilegala vašemu obrazu. Pomembno je, da ob pričetku uporabe CPAP aparata izberete ustrezno masko, ki bo omogočala najbolj optimalno uporabo aparata in s tem povečala vaše zadovoljstvo.

Težko zaspite
To je normalen a rešljiv problem. Za začetek poizkusite čez dan nositi zgolj masko, da se navadite občutka. Pomaga tudi uporaba funkcije "rampa", ki bo znižala terapevtski tlak in vam omogočila, da boste lažje zaspali. Pomembne so tudi dobre spalne navade, npr. ne pitje kofeina pred spanjem, redna rekreacija in sproščanje pred spanjem.

Suha usta
Suha usta so pogosto posledica dihanja skozi usta ali spanja z odprtimi usti. Chin Strap (trak, ki se ga namesti okoli glave in podpira čeljust) pomaga med spanjem obdržati zaprta usta in v primeru nosne maske zmanjšuje uhajanje zraka skozi usta. Težavo lahko odpravimo tudi z uporabo obrazne maske, ki prekriva usta in nos, ter s primerno uporabo napravinega ogrevanega vlažilnika.

Nenamerna odstranitev maske med spanjem
Občasna nenamerna odstranitev CPAP maske med spanjem je še posebej pogosta pri ljudeh, ki se med spanje veliko premikajo. V tem primeru je obrazna maska boljša rešitev, saj bo ostala dlje na svojem mestu.Maske


V ponudbi imamo maske vseh vrst.
Za nasvet ali dodatne informacije pokličite 01/7239 511.